Šta sam sve naučila ovog ljeta

utorak, 17. septembar 2024.

Izložbe u Historijskom muzeju

Meni se sviđa Historijski muzej i pogotovo to kako pokaže historiju iz perspektive ljudi koji su je preživjeli. Soba koja pokazuje život izbjeglica tokom i poslije rata me je zanimala, i pogotovo jedno pismo od djevojčice koja je izbjeglica u inostranstvu. Svidio mi se i dio labirinta koji je izložio komične crtane i druge vrste komičnih političkih komentara. Cijeli muzej me podsjeća na Gazu i pogotovo znak u glavnoj izložbi koji kaže "Don't let them kill us." Veoma je emotivno i teško gledati izložbe i čitati priče u muzeju kad znaš da to nije samo stvar u prošlosti. 

O spomenicima

Kad smo tek počeli pričati o spomenicima, nisam razumjela koliko su važni. U Americi, ne obraćam pažnju na spomenike, i pogotovo ovdje, nisam znala koliko ti mogu pokazati kakva je politička i nacionalistička situacija u tom mjestu. Na primjer, spomenik Tvrtku je veoma više političan i vezan za nacionalizam nego što bih ikad rekla. Mislila sam da nešto iz tog vremena bi bilo objektivno, ali sad razumijem da nije. Iz knjiga, meni je najljepši spomenik bitke na Sutjesci zbog načina na koji su iskoristili planine i dolinu da lijepo uobliče spomenik. 

O filmu "Baci se na pod" Nine Violić u relativnim rečenicama

Film, u kojem se nalazi jedna porodica, u kojoj ima dječak, majka i otac koji se razočarao kad je došao kući i našao ženine stvari spakovene, koje je ona spakovala da ga ostavi i da uzme dječaka sa sobom, ali je došla muževa tetka, koja živi u Americi i donijela dosta poklona, koje je dala dječaku, koji se igrao s njom i koji joj je dao komadić prašine, koju smo ranije u filmu gledali kako to izgleda njemu u glavi, koja zamišlja razne priče, koje su se sve nalazile u jednoj kutiji koju je dječak spakovao kad je krenuo s mamom, baš je interesantan.

 

Azra Toković, učenica

saradnica

Azra je studentica biznisa i bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika na Univerzitetu u Michiganu u Ann Arboru. Posvećena je mahaluša i u slobodno vrijeme voli izaći bilo gdje samo da nije kod kuće. Ovo joj je prva godina s Lingvistima i nada se da će se brzo vratiti u Sarajevo.

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.